Rengeteg olyan társasház van, amelyben hosszú évtizedek, akár az épület megépítése óta ugyanazok a fűtőtestek biztosítják a meleget.

Noha a lakók körében időről időre szóba kerülhet elavult megoldásuk modernebbre cserélése, a fűtés korszerűsítés borsos összegekkel jár, így inkább elhalasztják a munkálatokat. Jó tudni, hogy a kiadások csökkentésére jelentős anyagi segítség vehető igénybe: idén, 2021-ben is meghirdették a radiátorcsere-pályázatot.

Kiknek és mire szól a lehetőség?

A pályázatot 692-es és 593-as gazdálkodási formakóddal rendelkező szervezetek kérhetik, azaz társasházak és lakásszövetkezetek. Mind a társasházak, mind a lakásszövetkezetek esetén szükséges a jelentkezés elfogadásáról szóló közgyűlési határozat.

A pályázattal a kimutatható energia-megtakarítást és szén-dioxid-kibocsátás-csökkenést eredményező, a távhőszolgáltatásban érintett fűtési rendszerek korszerűsítésére, felújítására irányuló beruházások támogathatóak. Teljes korszerűsítés esetén a legalább 10%-os energiafogyasztás-csökkenést utólagosan igazolni kell.

Mennyi pénzt biztosítanak a radiátorcsere-pályázatban?

A radiátorcsere-pályázat egy vissza nem térítendő támogatás, melynek maximális mértéke egy adott társasház elszámolható, bruttó fűtés-korszerűsítési költségeinek 50%-át jelenti.

A teljes pályázat lebonyolítására 3 milliárd forint áll rendelkezésre. A társasházanként elnyerhető minimum összeg 150 ezer forint, de akár 75 millió forint is lehet. A maximális összeg meghatározásában támpontot jelent, hogy a kapott pénzösszeg lakásonként nem haladja meg a 400 ezer forintot.

Hogyan kell jelentkezni?

A radiátorcsere-támogatást 2021. március 16-tól a rendelkezésre álló 3 milliárd forintos összeg kimerüléséig, de legkésőbb 2021. augusztus 31-ig lehet igényelni. A pályázatot elektronikusan kell benyújtani. A letölthető és benyújtandó dokumentumok linkjei és a teljes kiírás e link alatt található meg.